İple Erişim Nedir?

İple Erişim uygulaması, iskele, askı iskele, sepetli araç ve yükselen platformlar gibi geleneksel yöntemlerle erişilemeyen veya bu yöntemlerle erişimi verimsiz olan noktalara ulaşmayı sağlayan alternatif bir erişim yöntemidir. Temel olarak ipleri yeterli çeker noktalarına sabitleyerek, uygun ekipmanlarla iniş yaparak, iniş düzlemini farklı ankraj noktalarıyla saptırarak ve ip üzerinde yükselerek erişilmesi gereken noktalara erişmek anlamına gelir. İple erişim, yüksekte çalışmanın bir alt kolu gibi gözükse de, yüksekte çalışmaya kıyasla daha fazla teknik, prosedür, uzmanlık, tasarım ve değişken içeren apayrı bir uzmanlık alanıdır. Düşüş durdurma sistemlerinden ip tekniklerine, ip tekniklerinden detaylı kurtarma senaryolarına kadar uzanan bu erişim yöntemi, profesyonellik, standartlara uygunluk ve uygulama tecrübesi gerektiren özelleşmiş bir meslek koludur.

İple erişim yöntemi, yerden yüksek ve erişimi sıkıntılı olan tüm yüzey ve yapılarda denetim, bakım, tamirat, montaj, temizlik, boya, muayene, kaynak, ankraj, kaplama işlerinde ve kurtarma operasyonlarında kullanılmaktadır. Ağırlıklı olarak kullanıldığı alanlar endüstriyel sahalar, rüzgar enerjisi ve hidroelektrik santralleri, petrol platformları, rafineriler, gemi tankları, yapıların iç ve dış cepheleri, yamaçlar, köprüler, kuleler ve inşaatlardır.

İple Erişimin Gelişimi

İlk olarak Avrupa’da, dağcılık ve mağaracılık teknik ve malzemelerinden esinlenilerek ilkelce ve göreceli standartlarla uygulanmaya başlanan bu alternatif erişim yöntemi, zamanla riskleri en aza indirgemek amacıyla oluşturulan standartlarla bu disiplinlerden tamamen ayrılmıştır. Endüstriyel koşullar için yapılan risk analizleri sonucunda evrimleşerek, dünyaca kabul gören standartları sağlayan, güvenilirliği kanıtlanmış bir uygulama halini almıştır. Tehlikeli gözüken ve çok yeni olan bu iş kolunun güvenilirliğini korumaya, kazaları önlemeye ve iş verimini artırmaya yönelik katı emniyet standartları, ileri teknikler, özelleşmiş malzemeler, eğitim ve sertifikalandırma sistemleri Avrupa ve Amerika’da geliştirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir